Електронний документообіг в туризмі

Туризм – царина високих технологій. Ціни на будь-яку туристичну послугу можна подивитись онлайн. Туроператори пропонують онлайн-бронювання, автоматичне виставлення рахунку та отримання документів на тур у власному віртуальному кабінеті агента. Хтось іде ще далі та пропонує, так звані, динамічні турпакети, що фактичною формуються в режимі онлайн з різних джерел по актуальних на цей момент цінах.

А що ж з бухгалтерською документацією?

Варто зазначити, що законодавча база в Україні повністю готова.

Ба більше, Державна Фіскальна Служба України приймає звітність в електронному вигляді. Тобто, вже зараз, чи не кожний платник податків має електронно-цифровий підпис (ЕЦП).

Першопрохідцем у впровадженні електронного документообігу між туроператором та турагентом стала компанія Pegas Touristik наприкінці 2017 р. На жаль, серед великих туроператорів послідовників у неї не так і багато: Аккорд, Музенідіс тревел та Корал тревел. Останній в березні 2019 року анонсував відмову від використання паперових рахунків/актів, але й досі їх надсилає на запит туристичних агентів.

Наразі, на туристичному ринку використовуються два сервіси для роботи з документами, це M.E.Doc та Вчасно. В обох вартість послуг залежить від кількості оброблюваних документів (на місяць). Є й безкоштовний тариф для зовсім невеличких компаній.

Приводимо актуальну інформацію щодо використання ЕДО серед опитаних туроператорів

ТуроператорСтатусCервіс
Аккорд турвикористовуєM.E.Doc
АLFв планах (осінь 2019)
Anex Tourв планах
Coral TravelвикористовуєM.E.Doc
Join UP!
Kompasв планах
Mouzenidis TravelвикористовуєВчасно
Pegas TouristikвикористовуєВчасно
TEZ Tour
TPG
TUI

Варто зазначити, що ЕДО це не лише більш швидкий та надійний спосіб обміну документами, але й більш екологічний. До того ж, вам не треба орендувати окремий склад для архіву бухгалтерської документації, закупати пачки паперу, конвертів та марок, постійно оновлювати тонер в бухгалтерському принтері тощо.

Переходьте в онлайн, бережіть природу, власні ресурси та час.

One thought on “Електронний документообіг в туризмі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *