Статус виконання туроператорами нових ліцензійних умов

Наприкінці липня вступили в силу деякі зміни до ліцензійних умов провадження ліцензійної діяльності для туроператорів, а саме:

Туроператор на своєму веб-сайті зобов’язаний розмістити у довільній формі інформацію про:
туристичних агентів, які провадять посередницьку діяльність з реалізації комплексу туристичних послуг, розробленого туроператором (повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я (за наявності), по батькові фізичної особи – підприємця, строк дії агентського договору, реквізити установи, що надала гарантію банку, або іншої кредитної установи);

діючі договори на туристичне обслуговування, укладені безпосередньо туроператором та/або через туристичних агентів, із зазначенням країни тимчасового перебування.

Ми вирішили перевірити, як ці норми було виконано туроператорами. Нами було відібрано 20 компаній, що мають суттєві обсяги продажу і ми навідались до них на сайти в ролі туристів, заради яких ці зміни й запроваджувалися. Ось що з цього вийшло.

ALF

Інформацію про туристичних агентів розміщено у розділі “Где купить”. Можна відфільтрувати за населеним пунктом, але функції пошуку не передбачено. Для невеличких міст це, може, і не проблема, але в Києві – 326 сторінок по 10 компаній на кожній. Обов’язкові дані щодо строку дії договору та банківської гарантії партнера відсутні.

Інформацію щодо статусу своєї заявки можна дізнатися за посиланням, знаючи її номер, але на головній сторінці ніякої інформації про таку можливість не знайти. 

Anex Tour

В верхній частині сайту є перемикач між агентською та клієнтською версією сайту. Посилання “Для туристов” веде на сторінку пошуку турагентів-партнерів. Cписок партнерів тут далеко не повний, адже по Києву пропонується лише 62 офіси.

В розділі про компанію є посилання на реєстр агентів (1745 записів) та субагентів (145 записів), які можна завантажити окремо у вигляді ексель таблиці. Чим ці два списки відрізняються між собою пересічному туристові навряд чи відомо, а для ідентифікації партнера надається лише його офіційна назва та код ЕДРПОУ/ІПН. 

Сервіс перевірки статусу заявки є в наявності на головній сторінці, але не працює (можливо – тимчасово):

Coral Travel

У розділі “Полезная інформація” є як можливість знайти інформацію про заброньований тур за номером заявки та прізвищем туриста, так і посилання на реєстр агентських договорів з пошуком за його назвою. Інформація дуже доступна. Тверда п’ятірка

JoinUP!

У розділі “Где купить” розміщено лише обмежену кількість партнерів – франчайзингові офіси компанії. Повний перелік договорів можна знайти лише за посиланням, розміщеним у підвалі сайту. Перелік доступний у вигляді таблиці, а пошук можливий штатними засобами браузеру.

Статус заброньованої заявки можна перевірити за посиланням в розділі “Важно туристам”, для цього треба ввести номер замовлення та номер паспорту

Kompas

Перелік агентів зроблено аналогічно компанії ALF і доступний він за посиланням в розділі “Про нас” / “Де купити”. Обов’язкові дані щодо строку дії договору та банківської гарантії партнера відсутні.

Можливість перевірити Статус замовлення доступна як з розділу “Де купити”, так і з розділу “Онлайн пошук”. Не дуже очевидно, але знайти можна

Mouzenidis Travel

Перелік агентів-партнерів доступний за посиланям у розділі Інформація / Наші партнери у вигляді таблиці. Пошук – лише штатними засобами браузера.

Статус заброньованої заявки також можна перевірити в цьому розділі, знаючи його номер, але пошук – лише штатними засобами браузера. Окрім цього, є підстави вважати що список не повний, а відображає дані лише по одній юридичній особі цього туроператора без урахування регіональних офісів.

Pegas Touristik

Реєстр договорів доступний у розділі “Про компанію” у вигляді ексель-документа, що необхідно завантажити. 

Статус існуючої заявки можна перевірити за посиланням “Реестр договоров” в цьому ж таки розділі, вказавши номер бронювання та ім’я/прізвище туриста

TEZ Tour

У компанії фактично є 2 сайти:

www.tez-tour.com – більш відомий пошуковим системам

www.teztour.ua – офіційний сайт української юридичної особи

На першому реєстр турагентів “сховано на виду” на головній сторінці, так само як і статус замовлення.

На українському сайті реєстр доступний у розділі “Туристам” та доступний як в якості таблиці з пошуком штатними засобами браузера, так і в якості файлу для завантаження в форматі .xls

Перевірка статусу замовлення також розміщена на головній сторінці, але знайти її вже простіше:

Тим не менше, через плутанину, обумовлену наявністю двох сайтів, ми вимушені знизити оцінку доступності на один бал

TPG

У розділі “Где купить” доступні лише контакти франчайзингових офісів туроператора, повний перелік партнерів знайти не вдалося

Перевірка статусу бронювання за номером або ПІБ туристів на сайті є, але відповіне посилання, чомусь, розміщене в розділі “Агентствам”.

TUI

В розділі “Офисы продаж” доступні контакти лише франчайзингових офісів, повний перелік офісів знайти не вдалося.

Перевірка статусу заявки розміщена на видному місці та досить зручна. Для отримання відомостей необхідно вказати номер заявки та серію/номер паспорту туриста.

Zeus Travel

Реєстр договорів було знайдено лише в новинах. Якщо його не буде додано в структуру сайту, знайти його вже за кілька тижнів буде проблематично. Реєстр являє собою файл на 14 сторінках в форматі pdf.

Статус замовлення можна перевірити за наявності номеру бронювання та номеру паспорту

Аккорд тур

У розділі “Где купить” наведений лише обмежений перелік партнерів. Повний реєстр ніби-то є, але користування – це той ще квест.

По-перше, необхідно перейти в розділ Туристам » Важлива інформація » Співпраця з агентствами, де заповнити форму

На вказаний мобільний телефон прийде смс із кодом підтвердження, який необхідно ввести у відповідне поле.

Після всього цього вам буде відображатися перелік туристичних агентів по 6 шт. на сторінку та через кожні кілька сторінок необхідно підтверджувати, що ви не робот. Відповідь на питання, чи будуть таким реєстром користуватися туристи, очевидна.

Статус замовлення захований в меню Туристам » Сервіси » Контроль замовлення. Для отримання довідки необхідно вказати дату народження та серію/номер паспорту

Альянс

В розділі “Туристам” доступний лише обмежений перелік партнерів. Повного знайти, на жаль, не вдалося.

Перевірити статус свого замовлення можна, якщо ввести не тільки номер заявки, а й ім’я, е-мейл, дату вильоту, країну перебування, номер паспорту та капчу.

Арістея Тур

Перевірка статусу замовлення можлива в розділі “Поиск тура”, а от реєстр турагентів відсутній

Орбіта

Обидві функції присутні, але знайти їх туристу буде проблематично, адже необхідно перейти в розділ “Online бронирование” та шукати посилання в верхній частині сторінки. Пошук партнера працює за кодом ЄДРПОУ, а для перевірки статусу замовлення необхідно вказати його номер та номер паспорту.

Сієста

В розділі “О компании” є кнопка “Реестр туристических агентств”, по кліку на яку завантажується поки що пустий файл в форматі .xls

Посилання на перевірку статусу замовлення, на жаль, знайти не вдалося

Соната Тревел

Посилання на перевірку статусу замовлення, вже традиційно, заховано в розділі “On-line”, а реєстр договорів з туристичними агентами знайти не вдалось взагалі

Туристичний Клуб, ТК Велт

На сайті відсутні обидві опції 🙁

Феєрія

В переліку партнерів, доступному в розділі “Туристам” представлено 240 компаній по всій Україні з розбивкою по населеним пунктам. 

Перевірка статусу заявки доступна в цьому ж таки розділі та потребує вводу номеру замовлення та № паспорту.

Нижче ми представили аналіз у вигляді суб’єктивної оцінки за легкістю пошуку потрібної функції та зручності користування інформацією з точки зору пересічного туриста

ТуроператорРеєстр договорів
(доступність / зручність)
Статус замовлення
(доступність / зручність)
ALF5 / 22 / 5
Anex Tour3 / 3 3 / 2
Coral Travel5 / 55 / 5
JoinUP!3 / 55 / 5
Kompas5 / 23 / 5
Mouzenidis Travel5 / 45 / 3
Pegas Touristik5 / 35 / 5
TEZ Tour4 / 44 / 5
TPG13 / 5
TUI15 / 5
Zeus Travel2 / 34 / 5
Аккорд тур2 / 23 / 5
Альянс15 / 3
Арістея Тур1 2 / 5
Орбіта2 / 42 / 5
Сієста3 / 2 1
Соната Тревел1 2 / 5
Туристичний клуб11
ТК Велт11
Феєрія 5 / 4 5 / 5

За результатами аналізу однозначним лідером є Coral Travel, а друге та третє місце поділили Pegas Touristik та Феєрія.

Приз за винахідливість отримує компанія Аккорд тур. Так виконати умови, фактично їх не виконуючи треба вміти.

Турбує те, що 10 з 20 проаналізованих компаній не відповідають новим ліцензійним умовам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *