Офіційна позиція Української асоціації туристичних агенцій з приводу анонсованого вводу самоізоляції для всіх невакцинованих осіб, що прибувають до України

На сайті Президента України ввечері 19.07 з’явилась новина, в якій міститься такий абзац:

За словами Віктора Ляшка, пропонується, що всі невакциновані особи, які приїжджатимуть до України, повинні будуть пройти 14 днів самоізоляції, або сім днів, якщо після цього терміну отримають негативний ПЛР-тест. Українці до 18 років та особи, що виїхали з країни до набрання постановою чинності, звільнятимуться від самоізоляції.

Ми розуміємо важливість протиепідеміологічних заходів, адже вони можуть врятувати життя. Але такі заходи повинні бути адекватними та роз’ясненими як населенню, так і бізнесу.

Наразі, Україна сильно поступається темпами вакцинації країнам, до яких українці подорожують найбільше:

джерело

Наприклад, до Туреччини щотижня відправляються понад 300 чартерних рейсів з українськими туристами. При цьому, в Туреччині вакциновано майже 50% всього населення, а працівники, задіяні в туристичній галузі вакцинувалися в першу чергу, тому відсоток вакцинованих в туризмі наближається до 100%. Таким чином, привезти короновірус з Туреччини до Києва значно менш вірогідно, ніж з Одеси до Києва, але самоізоляція для внутрішніх переміщень громадян вводитись чомусь не планується.

Які ж будуть наслідки затвердження такого рішення Кабінетом Міністрів?

По-перше, впаде попит на туристичні послуги, що сильно вдарить по туристичному бізнесу в розпал літнього періоду високого попиту. Якому законослухняному туристу захочеться сидіти в карантині 7-14 днів після тижневої відпустки?

По-друге, зросте попит на підроблені документи про тести та вакцинацію. Вже зараз можна почути від туристів про готовність придбати довідку про проходження курсу вакцинації та про наявність подібних пропозицій, адже ця довідка немає жодних ступенів захисту.

По-третє, люди почнуть масово порушувати режим самоізоляції. Застосунок “Дій вдома” є дієвим тільки тоді, коли в ньому зареєстровано обмежену кількість користувачів. Так було на початку його роботи: пропустив фото-перевірку, до тебе виїхав наряд. Але, коли “Дій вдома” зобов’язали ставити всіх, ефективність впала. Знаємо про масу випадків, коли турист встановлює “Дій вдома” та активує застосунок на кордоні, а при виході з аеропорту просто видаляє його. Без будь-яких санкцій чи реакції зі сторони правоохоронних органів.

Також постраждає й в’їзний туризм. Нещодавно почалась політна програма з Саудівської Аравії до Києва та Львова. На Західній Україні, навіть вже з’являються написи арабською в магазинах:

джерело

Звісно, туристичні потоки впадуть, рейси “оптимізують”, а Україна отримає ще один “мінус”. 

Є така відома фраза: “Критикуєш – пропонуй”.

Минулого року ми доклали значних зусиль до формування адекватних критеріїв розподілу країн на “червоні” та “зелені” у відповідності до поточної епідеміологічної ситуації. Вважаємо такий сценарій найменш інвазивним, і, при цьому, дієвим.

Якщо епідеміологічна ситуація в країні, з якої особа перетинає кордон є гіршою, ніж в Україні – ПЛР-тестування/самоізоляція. Але якщо ситуація така ж як у нас, або краще – самоізоляція не потрібна.

Це просте і зрозуміле правило, дотримуючись якого можна планувати бізнес-діяльність, пройти сезон з найменшими втратами і забезпечити епідеміологічну безпеку.

Крім того, необхідно значно прискорити темпи вакцинації населення України, в тому числі за допомогою широкої інформаційної кампанії.