Аналіз чартерних програм до Єгипту в грудні 2021

Вже традиційно, у грудні ми аналізуємо польотні програми туроператорів до Єгипту на базі одного тижня. Цього разу, проаналізовано період з 13 по 19 грудня. В цей час моніторилися абсолютно всі чартерні рейси, що було заявлено туроператорами на предмет наявності на табло аеропортів. В минулорічному матеріалі ми зробили аналіз з 2017 по 2020 рік. Цьогоріч бачимо зростання кількості рейсів з 72 у аналогічний період 2020 до 127 у 2021. Таким чином ми повернулись до показника 2017 року. Напевно, що кількість рейсів могла би зрости і більше, але на кон’юнктуру вплинуло повернення на курорти європейців та росіян, що призвело до підвищення цін на наземне обслуговування та дефіцит номерів у популярних готелях.

Варто відмітити, що суттєво змінилася структура польотних програм за напрямками:

польотні програми до Єгипту в розрізі напрямків

Якщо у 2019 році доля рейсів до Шарм-ель-Шейху складала 80% а до Марса-Аламу рейсів не було взагалі, то у 2021 році, доля Шарму впала до 56%, а Марс відхопив аж 17% ринку. Можемо пояснити цей факт синергією двох факторів: по-перше минулого року значних зусиль для популярізації напрямку доклала фірма Феєрія, а по-друге, туди ще не дібралися росіяни 🙂

Також, суттєві зміни бачимо і в тому, хто виконує чартерні рейси:

польотні програми до Єгипту в розрізі авіакомпаній

Ви ще пам’ятаєте такі назви як Буковина чи Jonika? Левову частку ринку забрали афілійовані з туроператорами авіакомпанії, а решту поділили між собою Роза Вітрів та МАУ.

Цьогоріч дещо зменшилась і кількість міст вильоту: Якщо у 2019 році було заявлено 9 міст вильоту, а фактично полетіло 8, то у 2021 – лише 6. Вважаємо, що це правильна стратегія – краще сфокусуватись на великих містах, ніж потім “оптимізувати” програму і все одно пересаджувати туристів на рейси з цих міст.

Фактична польотна програма в розрізі міст вильоту/прильоту виглядає так:

польотні програми в розрізі регіонів

Сподіваємось, що інформація була вам корисною